1. Novsport
  2. Тенис
  3. $5000 за автопортрет на Федерер? Продадено!

$5000 за автопортрет на Федерер? Продадено!

Осемте най-добри тенисисти станаха художници, средствата отиват за благотворителност

$5000 за автопортрет на Федерер? Продадено!

Утре започва заключителният турнир на осемте най-добри тенисисти в ранглистата на ATP - ATP World Tour Final. За разлика от много други години, този път в него ще участват истинските лидери - Рафаел Надал, Новак Джокович, Томаш Бердих, Анди Родик, Роджър Федерер, Робин Сьодерлинг, Анди Мъри и Давид Ферер. Те ще се срещнат в лондонската "О2 арена" и ще спорят за награден фонд от 4,5 млн. долара. Ако някой от тях спечели всичките си срещи,
може да си тръгне с близо 1,5 млн. долара

Въпреки недоволството от прекалено дългия сезон на ATP и натрупаната умора, те стягат куфари за Лондон. И нещо повече - за известно време загърбиха тренировки и възстановителни процедури и се отдадоха на изкуството. Заеха се с артболинг...

Финансистите твърдят, че по време на криза изкуството процъфтява. Защото творбите на известни и не толкова известни майстори са отлично средство за инвестиране на свободни средства. В смутни времена се появяват неочаквани и интересни оферти. А какво по-неочаквано от автопортрет на №1 в тениса Рафаел Надал? Или на най-големия му съперник Роджър Федерер? При това нарисуван с ракета и топка за тенис и подписан собственоръчно?

Поканата към притежателите на свободни финансови средства е недвусмислена. Инициатори на аукциона са организаторите на заключителния от турнирите "Мастърс", който започва в неделя. Те накараха осемте най-добри да се облекат от глава до пети в бели защитни костюми, да сложат гумени ръкавици и да хванат ракетите вместо четки.

Топките са напоени с боя и с тях рисуват автопортрети... Звучи малко налудничаво, но най-добрите в мъжкия тенис се посветиха на артболинга. Той става известен благодарение на Мартина Навратилова. През 2007 година бившата №1 откри изложба с картини, нарисувани чрез метода "тенисинг" - удряне на напоена в боя топка за тенис върху бяло платно. Идеята за начинанието беше на чешкия художник Юрай Кралик. След осем години сътрудничество артистичната двойка представи картините си на обща стойност 200 000 долара в няколко лондонски галерии.

Днес импулсът на Навратилова живее втори живот. Възроди го бившият капитан на националния отбор по крикет на Великобритания Майкъл Вогън. Той твърди, че произведенията му са по-добри от тези на Навратилова, защото не са толкова абстрактни. И за разлика от тенисистката прави добър бизнес от тях.

Според организаторите на финалния турнир на ATP чрез артболинга топиграчите празнуват класирането си. Според цифрите - ще съберат пари за благотворителност. Половината от средствата ще отидат за официалната благотворителна организация на Barclays ATP World Tour Finals Save The Children, а другата половина - за избрана от всеки играч благотворителна кауза. Автопортретите ще се продават чрез онлайн наддаване, което ще продължи 10 дни. Аукционът започна на 8 ноември с лика на Робин Сьодерлинг, който дарява средствата на фондацията World Childhood. За седем дни цената му стигна 2000 долара, а ден преди края на наддаването след 74 покачвания надмина 2650 долара.

Последваха го Давид Ферер (Save the Children) и Томас Бердих (Save the Children). За един ден в eBay и 31покачвания портретът на Анди Мъри (Children in Need) стигна 3400 долара. Последни за наддаване - на 19 ноември - бяха отворени автопортретите на Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович.

Благотворителният жест на тенисистите едва ли ще изненада някого. Защото там, където играят големи пари, участва и благотворителността. Отпускането на средства за нуждаещите се е чудесна маркетингова практика. Затова, Роджър Федерер и Рафаел Надал имат собствени благотворителни фондации.

Рафа основа своята "Рафа Надал" през 2007 година. Фокусирана е върху социални дейности, помага на деца с увреждания и на деца в тежко материално положение. Фондация "Роджър Федерер" датира от 2003 година, за да финансира проекти в полза на деца, живеещи в лишения, основно в Република Южна Африка.

И Роджър, и Рафа са натрупали милиони от наградни фондове и договори за реклама. Но винаги са готови на предизвикателства, дори да рисуват с тенис ракета. А и както казва Надал, благотворителността може да бъде един добър старт за живота след това. И едва ли е чист маркетинг.

Зверев се е оттеглил от Пекин заради заболяване на белия дроб

Германският тенисист обясни защо се е оттеглил от турнира в Китай

Алкарас спечели епичен финал в Пекин срещу Яник Синер

Испанецът взе трофея в Китай след победа с 2:1 сет

Елизара Янева се класира за втория кръг в Словакия

Елизара Янева се класира за втория кръг на сингъл на турнир за жени в Търнава (Словакия) с награден фонд 15 хиляди долара

Илиян Радулов стартира с победа в Испания

Националът на България за Купа "Дейвис" Илиян Радулов се класира за втория кръг на сингъл на турнира по тенис на клей в испанския град Сарагоса с награден фонд 25 хиляди евро

Сабаленка гази в Пекин

Баларускинята с 150и пореден успех

Карлос Алкарас и Яник Синер на финал в Пекин

На полуфиналите Алкарас се наложи над Даниил Медведе

Медведев: Съчувствам на Синер

Руският тенисист коментира допинг скандала около италианеца

Алкарас се завърна под номер 2 в световната ранглиста

Испанецът победи Карен Хачанов в Пекин и изпревари Александър Зверев

Григор стартира срещу китаец или белгиец в Шанхай

Българинът научи жребия си за турнира