Белчо Горанов: Надявам се да видим български отбор по плажен хандбал в Лос Анжелис 2028

Генералният секретар на БОК е поредният, който дава висока оценка на Европейските шампионати по плажен хандбал във Варна

Белчо Горанов: Надявам се да видим български отбор по плажен хандбал в Лос Анжелис 2028

Генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов е поредният, който дава висока оценка на Европейските шампионати по плажен хандбал, които се провеждат във Варна. Както е известно този спорт е демонстрационен на Олимпийските игри в Париж и е твърде вероятно да бъде част от програмата на Лос Анжелис 2028.

„Много съм впечатлен от това, което виждам и си пожелавам плажният хандбал да се развива още повече и да го видим още на следващите Олимпийски игри в Лос Анжелис. Международният олимпийския комитет има думата, но личното ми мнение е, че абсолютно заслужава и шансовете му са много големи. Ние подкрепяме, поддържаме този спорт и се надяваме да видим и наш отбор по плажен хандбал на следващите игри“, каза Горанов.

Той коментира и подготовката на Париж за Олимпийските игри след политическите трусове във Франция, както и очакванията към българската делегация.

 „През последните седмици Франция преживя своите политически сътресения, но смея да кажа, че е готова и ще проведе едни добри игри. Големият проблем и то не от вчера е сигурността, защото Франция често е обект на терористични атаки. Домакините не го крият, но уверяват, че са взели необходимите мерки и се надявам всичко да мине гладко. Очаквам добро представяне и класирания от нашите спортисти. Те са силно мотивирани и се надявам, че ще се представят по най-добрия начин. Не искам да ги обременявам с очаквания. Знам, че всички са фокусирани върху доброто си представяне и се целят в медалите“, завърши Горанов.

От 4 до 7 юли на Южния плаж във Варна се проведе Европейско първенство за юноши и девойки до 16 години. От 11 до 14 юли са Европейските квалификации за мъже и жени.

България открива квалификациите с женски мач срещу Хърватия в 10 часа днес. Мъжете срещат Франция в 13 часа. В 15 часа е втората среща на дамите срещу Норвегия, а в 18 часа мъжете срещат същия съперник.

В квалификационния турнир за Европейското първенство през 2025 г. при жените ще спорят 12 отбора. Жребият ги постави в 2 групи с по 6 тима. България е в група А, в която намериха място отборите на Полша, Украйна, Хърватия, Турция и Швейцария. Първите четири тима от групата ще продължат към четвъртфиналите и битката за местата от 1-о до 8-о, а заелите пето и шесто място ще играят в потока за 9-о/12-о в крайното подреждане.

Мъжкият ни отбор по плажен хандбал пък ще премери сили в група В със съставите на Норвегия, Франция, Чехия и Малта. Общо 10 ще бъдат участниците в турнира при силния пол, разпределени в 2 групи. Първите три тима ще продължат към основната фаза и битката за местата от 1-во до 6-то, а заелите четвърто и пето място в групите ще играят в потока за 7-мо/10-то.

Европейските шампионати по хандбал се провеждат със съдействието на Община Варна, Министерство на младежта и спорта, Министерство на туризма, Лазурен Бряг 91, Фрапорт, Top rent-a-car, Планекс Варна, Стария Чинар и MBS. 

Снимки: M.S.V. Photographers

Шефът на европейския хандбал пристигна във Варна

И двата ни отбора пропуснаха да играят полуфинал на Европейските квалификации по плажен хандбал

Веселин Топалов не е поканен в националния отбор за предстоящата ФИДЕ шахматна Олимпиада

Защо в мъжкия отбор за Олимпийските игри е включен чуждестранен състезател, за сметка на редица перспективни български шахматисти

Стилияна Николова спечели титлата в многобоя

Боряна Калейн четвърта в Клуж-Напока

И двата ни отбора с визи за Европейското по плажен хандбал

Жените влязоха в топ 8 на квалификациите

Мъжете в топ 6 след драма на Европейските квалификации по плажен хандбал, жените на мач от топ 8

Вижте подробности

Сестри Стоеви научиха съперничките си за олимпийския турнир в Париж

Вижте подробности

Мъжете разбиха Малта на Европейските квалификации по плажен хандбал във Варна

Жените паднаха от Украйна

Париж 2024 продали рекорден брой билети до момента

8.6 милиона пропуска са продадени две седмици преди началото

Невероятно! България шокира фаворита Норвегия на плажен хандбал

Бихме сребърния медалист от 2019 г. и 6-и от последното първенство