1. Novsport
  2. Коментар
  3. 2016-а - зле, но може и по-зле

2016-а - зле, но може и по-зле

Едно е сигурно - някакъв футбол ще се играе, но въпросът е докога

2016-а - зле, но може и по-зле

Със сигурност високосната, сребърна 2016 година няма да  бъде последната  в летописа на изстрадалия роден футбол. При всички неимоверни усилия, които полагат отговорните фактори в играта, тя ще успее да оцелее и през тази година. Естестве но, под някаква опърпана и крайно безинтересна форма, отблъскваща последните мохикани, насочващи се към футболните стадиони. Естествено, и този навик подлежи на промяна.

 

България няма да бъде на европейското по футбол. Клубовете вероятно няма да присъстват трайно по европейските терени. А за начало на пролетния сезон мачовете в така наречения елитен футбол ще се редуцират с 16 на брой или една пета, ако се приеме безумното решение с изваждането на Литекс от групата.

 

И така какво въобще ще поддържа   футбола жив през  настъпилата  2016 година! Безспорно събитие номер 1 е бенефисът на мегазвездата Христо Стоичков. 20 май 2016 година ще е най-футболният ден за България. Христо Стоичков отново ще докаже, че е единственият жив български футболист, заради   когото може да се организира грандиозно събитие. Разковничето е, че това ще се случи в родината му, а не там, където продължава да е със статута на божество - Барселона, Каталуния. Не на 100-хилядния, легендарен "Камп Hoy", а на периферния  за световния футбол софийски "Васил Левски".

 

Бенефисът на Стоичков е поредната лихва от един депозит, вложен преди повече от 30 години. И макар че ще е много весело и приятно, а рекламата за България мащабна, възниква питането - а след това накъде. Защото това уникално събитие, което без съмнение  ще  се  състои пред препълнен стадион, ще мине и отмине, а нови дивиденти не се задават на хоризонта.

 

От юбилей до юбилей ли ще е футболният живот на България оттук нататък, защото на второ място по значимост за годината е едно локално събитие във футболния град Стара Загора, където доживяха своя стогодишен юбилей. Един харизматичен във всяко едно отношение български клуб ще премине достолепната граница на числото 100. В този случай за разлика от много други не по-малко харизматични клубове в страната - в добро здраве и с вяра и упование в бъдещето.

 

Берое си е Берое - запазена марка и като успехи, и като футболни достойнства и най-вече като градска легенда. Защото все още в Стара Загора се поддържа жив автентичният дух на футбола. Който се състои от една основна съставка - зрители. Макар и не в онези количества, които се тълпяха по време на епичните сблъсъци с Аустрия, Атлетик  Билбао, Ювентус  и  Динамо Киев,  старозагорци поддържат жива любовта  към любимия клуб. И за тяхна радост той не е в маргинално състояние, в каквото са голяма част от историческите му съперници от други градове на България.

 

Но и в този случай иде реч за празнуване на история, а не за настоящи и бъдещи подвизи. Защото и в Берое независимо от доброто си състояние не могат да надскочат родните реалности. Докопаха се няколко пъти до европейска виза и се видя, че между днешните и предишните съществува колосална разлика. Че ги няма онези играчи от ранга на Янчовски, Петков, Динко Стоянов, Теньо Минчев, които се измерваха с европейските аршини за класа. Какво обаче остава, като излезем от територията на юбилеите. Нови скандали и нови черни облаци за българския клубен футбол. През 2016 година вечната сага около ЦСКА може да тръгне в някаква посока, но може и нещата да се консервират за необозримо светло бъдеще. Едно решение на Изпълкома след няколко дни може да катализира процесите в една или друга посока. Над още един водещ клуб е надвиснал дамоклев меч. Ако законът се приложи в пълната му сила, както решиха вече две комисии, още един лист от футболното дърво на България ще се отрони и понесе от гравитацията. Тук въпросът с престъплението и наказанието е екзистенциален. Хубаво е да бъде даван пример за принципност, но е важна и цената. Защото смъртта на Литекс Ловеч е равнозначна на евтаназия на целокупния футбол. Дори не е нужно да се прилагат аргументи - това е толкова видно!

 

Естествено, 2016 година ще е свързана с очакването при така създалата се фактическа ситуация от славния ЦСКА и по-малко славния Литекс да остане само един клуб. Това е някакъв вариант през следващия сезон отново да има десетка в А група, като от два качествени отбора остане само един. И дали това ще бъде последното редуциране. Дали пък няма други фирмени клубове с подозрително еднакви източници на финансиране също да тръгнат към окрупняване. И дали пък финансовият ресурс на родния футбол няма да остави накрая 3-4 професионални клуба.

 

Едно събитие обаче няма как да развесели никого. Българският футбол, който е родил една дузина велики, десетки легендарни и няколко стотици значими футболисти, няма достоен такъв за престижната награда футболист на годината. България е може би някакво световно чудо без собствен футболист на годината. Дотам сме я докарали, че да няма и един, който да не изглежда смешно и жалко в дрехите на най-заслужилия. Футболът се прави и играе от футболисти, а у нас от тази порода почти не останаха. Тази награда не се печели от юбиляри и ветерани, тази награда е за актуални успехи. А такива нито имаше в последно време, нито се задават в обозримо бъдеще. И тогава възниква естественият въпрос откъде се вмирисва рибата...

 

Жаклин Михайлов, "Тема спорт"

Антон Коджабашев за втори път фалира българските щанги

Насар оглави опозицията, която да спасява спорта

Лудогорец пак ще напълни касите в efbet Лига

УЕФА вдигна драстично парите за "солидарни плащания"

Във футбола все още властва логиката

Дербито на Варна доказа, че някои закономерности не са подвластни на времето

Томаш: Най-важни са точките

"Победата е благодарение на публиката", заяви треньорът на ЦСКА

Стоичков няма да прости на съдията, който ни закла срещу Италия

Мразя две неща в живота – крадците и лъжците, казва Камата пред "Франс футбол"

България отново застана зад Отбора си!

Илиан запали искрата само за 9 месеца

Георги Иванов удари по масата, разчиства съдийството

Президентът на БФС показа на цяла България, че може да действа решително в критични моменти

Изкуството на трансфера! Лудогорец знае как да купува и продава

Вижте подробности

Захари Сираков - смелото момче от Родопите

9 дни след краха срещу Карабах в Лудогорец нещата се нормализираха